Bu besinler mide yanmasını anında geçirecek!

Bu besinler mide yanmasını anında geçirecek!

Bu besinler mide yanmasını anında geçirecek!

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler nelerdir? Mide yanması ile karşılaşmamak için neler yapılmalı?
Daha çok yemek yedikten sonra karşılaştığımız, kendimizi rahatsız ve huzursuz hissetmemize neden olan mide yanması ya da mide ekşimesi; gastrit, reflü, ülser gibi ciddi hastalıkların yanı sıra tükettiğimiz birtakım yiyeceklere bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor. Süreklilik arz etmediği müddetçe sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmese de rahatsız edici bir etkisi olan mide yanması; mide asidinin taşarak yemek borusuna doğru kaçması, gırtlakta yanma ve ekşime şeklinde belirtilerini gösteriyor.
Sindirimi kolay olmayan besinlerin tüketilmesi, domatesi ve salçası bol olan gıdalar, asit miktarı yüksek olan ekşi yiyecekler; mide yanmasına neden olan en önemli faktörler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Yoğun miktarda abur cubur, kızartma ve sarımsak tüketimi de midede, gırtlağımızda ve yemek borumuzda yanma ve ekşime hissetmemize katkıda bulunuyor.
Mide yanması şikayetinizin nedeni mide asidinin taşarak, yemek borusuna doğru yukarı çıkmasının yanı sıra stres, kaygı, endişe gibi psikolojik rahatsızlıklar da olabilir. Stres, endişe ve kaygı gibi psikolojik bir rahatsızlığınız olabileceğini düşünüyorsanız; en yakın zamanda bir psikologa görünmeniz önerilir.
MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR? İŞTE ALABİLECEĞİNİZ ÖNLEMLER
Mide yanması (ya da mide ekşimesine) ne iyi gelir bilmek önem taşıyor. Mide yanması ile karşılaşmamak için hem beslenme şeklinizle hem de hayat tarzınızla ilgili basit değişiklikler yapabilirsiniz. İşte alabileceğiniz önlemler ve dikkat edilmesi gereken konular:
Mide asidin yemek borusuna kaçmasını engellemek için yemeklerden hemen sonra yatar pozisyona geçmeyin. Mümkünse dik bir şekilde oturmayı deneyin.
Uyumadan en az 3 saat önce yemek yemeyi kesin.
Asit oranı yüksek olan siyah çay ve kahve tüketimini mümkün olduğunca sınırlandırın.
Günlük rutininize kısa süreli de olsa zorlayıcı olmayan egzersizleri ekleyin. Örneğin her gün yarım saatlik bir yürüyüş sağlığınız açısından birçok fayda sağlayacağı gibi mide ekşimeleri ile karşılaşma ihtimalinizi de azaltır.
Fast-food tarzı besinler tüketmekten olabildiğince kaçının.
Öğünlerinizde sindirimi zor olan aşırı yağlı ve ağır yiyecekler tüketmek yerine hafif gıdalar tüketin.
Aşırı şekerli yiyeceklerden olabildiğince sakının.
Sigara ve alkolden elinizden geldiğince uzak durun.
Birçok kaynakta elma sirkesinin mide yanmasına iyi geleceği belirtilmektedir. Bu konuyla ilgili şimdiye kadar yapılmış tek bir araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmada da sadece işlenmemiş ve filtrelenmemiş elma sirkesinin mide yanmalarına bir miktar iyi gelebileceği tespit edilmiştir. Elma sirkesinin mide yanmasına ne düzeyde iyi geleceği ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Karbonatlı su da sıklıkla mide yanmasına iyi geldiği belirtilerek tavsiye edilir ancak bu yöntemin de yaygın olarak işe yarayacağını gösteren bir veri bulunmamaktadır.
İŞTE MİDE YANMASINA İYİ GELEN YİYECEKLER
Lifli ve posalı meyveler
Sindirimi basit olan, böylelikle mideyi fazla yormayan lifli ve posalı yiyecekler; mide yanmasına iyi gelen yiyecekler listemizde başı çekiyor. Muz, kavun, armut, şeftali gibi mide dostu meyveleri sık tüketerek, sindirim sisteminizin de daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Şikayetinizin daha da artmaması adına portakal, mandalina, kivi, çilek, ananas, greyfurt gibi mide asidini arttıran meyvelerden mutlaka uzak durmalısınız!
Yeşil yapraklı sebzeler
Bol miktarda lif içeren bu yönüyle bağırsakların daha aktif bir şekilde çalışmasına olanak tanıyan ıspanak, lahana ve karnabahar gibi sebzeler; mide yanmasına iyi gelen yiyecekler listemizin diğer vazgeçilmez besinleri! Özellikle ülser ilacının yapımında kullanılan gefarnato maddesi içeren karnabahar; haşlanmış olarak tüketildiğinde mide asit miktarının yükselmesini önlüyor. Ispanak, roka, maydanoz, lahana ve karnabahar başta olmak üzere yeşil yapraklı sebzeleri haşlayarak tüketebileceğiniz gibi salatalarda çiğ olarak da kullanabilirsiniz.
Aloe Vera Jeli
Aloe vera inanılmaz iyileştirici özelliklere sahip bir bitkidir. Genel olarak cilt ve saç bakımı amacıyla kullanılan aloe veranın faydaları arasında uygun şekilde kullanıldığında mide yanmalarına iyi gelmesi de bulunuyor. Aloe vera jelini evde kendi yetiştirdiğiniz aloe vera bitkisinden çıkarıp kullanacaksanız bitkiden çıkan sarı renkli sıvıyı ayırmayı unutmayın. Bitkiden çıkan sıvıyı su ile karıştırarak içebilir mide yanmanızın azalmasını sağlayabilirsiniz.
Su
Sağlığımız için her gün 1.5-2 litre kadar su içmemiz gerekiyor ve aslında birçoğumuz bu miktarda su içmiyoruz. Düzenli olarak bol su içmek sindirim sistemimiz açısından oldukça önemli ve mide yanması gibi sıkıntıları yaşama ihtimalimizi de düşürüyor.
Şekersiz Sakız
Tükürüğümüzün içerisinde midedeki ve yemek borusundaki asidi nötralize eden alkali içeriği bulunmaktadır. Şekersiz sakız çiğnemek ağızdaki salya üretimini arttırır ve böylece daha fazla yutkunuruz. Bu sayede de yemek borumuzdaki ve midemizdeki yanma azalır.
Çiğ Patates Suyu
Midedeki aşırı asidin kurumasını sağlayan çiğ patates suyu; midedeki asitlenme oranını düşüren bir diğer etkili besin. Mide ekşimesi şikayetinizden kurtulabilmek için tek yapmanız gereken şey ise bir adet çiğ patatesi önce soymak, ardından da katı meyve sıkacağında suyunu sıkmak. Bir su bardağına aktardığınız patates suyunu tatlandırmak için dilerseniz; karışıma havuç suyu da ekleyebilirsiniz.
Zeytinyağı
Vücudumuzdaki her türlü yağın sindirimini kolaylaştıran zeytinyağı, mide yanması şikayetimizi önleyebilme konusunda da oldukça başarılı. 1 çay bardağı zeytinyağını bir miktar su ile incelterek, içebileceğiniz gibi salatanıza bol miktarda zeytinyağı ekleyerek de bir an önce geçmesini dilediğiniz mide yanmanızın şiddetini hafifletebilirsiniz.
Baklagiller
Mercimek, fasülye gibi içeriğinde bol miktarda bioflavionid maddesi içeren baklagiller; midenin aşırı miktarda asit oluşumu tarafından tahrip edilmesini engelliyor.
Tam tahıllı gıdalar
Arpa, esmer pirinç, yulaf vb. vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan tam tahıllı gıdalar; mide ekşimesi probleminden kurtulmanız konusunda size yardımcı olabilecek diğer gıdalar. Ayrıca tam tahıllı ekmekler de mide yanmasını geçirmeye yardımcı olabiliyor.
Not: Bulgur; mide yanması şikayetinizi arttırabileceği için bulgur tüketimi esnasında aşırıya kaçmamalısınız.
Maden suyu
Midenizde yediğiniz ağır yiyeceklerden kaynaklı bir şişkinlik, hazımsızlık varsa ve mide yanmanız da bu nedenden dolayı gelişiyorsa maden suyu(soda) size yardımcı olabilir. Hazımsızlık kaynaklı asit oluşumunu yavaşlatma konusunda yüksek bir başarı gösteren maden suyunu yemeklerden 15-20 dakika sonra tüketerek midenizi rahatlatabilirsiniz. Ancak maden suyu tüketiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir konu daha var; eğer midenizdeki yanma reflü, gastrit vb. bir mide hastalığı nedeniyle ortaya çıktıysa maden suyundan uzak durmalısınız. Bu durumlarda maden suyu mide yanmanızın daha da kötüleşmesine bile sebep olabilir.
Bal
Bal da mide yanmasına iyi gelen yiyecekler arasında bulunmaktadır. Doğal ve hakiki bal; mide asidinin yanı sıra ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklarla savaşma konusunda oldukça başarılı bir besin. Sabah kahvaltınız esnasında 1 çay kaşığı doğal bal tüketerek, rahatsızlığınız ile mücadele edebilirsiniz.
Hindistan Cevizi Sütü
Birçok büyük süpermarkette bulabileceğiniz hindistan cevizi sütü potasyum ve elektrolitler bakımından oldukça zengindir ve vücudun su dengesinin korunmasına yardımcı olur. Mide asidi nedeniyle oluşabilecek rahatsızlıkları önlemek için düzenli olarak gün içerisinde bir defa hindistan cevizi sütü içebilirsiniz.
Kekik Çayı ve Zencefil çayı
Kekik çayının da zencefil çayının da mide yanmasına iyi geldiği bilinmektedir. Aktardan temin edebileceğiniz kekik veya zencefili demleyerek ve yemeklerden yarım saat sonra içerek; gün içerisinde yediğiniz yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırabilirsiniz.
Süt
Süt ve süt ürünleri ülkemizde mide yanmaları ile karşılaşıldığında en yaygın olarak kullanılan gıdalardandır. Mide yanması yaşadığınızda süt ürünleri tüketmek kısa vadede bir miktar iyileşme görmenizi sağlayabilir. Ancak süt ürünlerinin yemek borusu ve midede hissedilen yanmaları geçirme konusundaki etkisi sınırlıdır. Bu listede gördüğünüz diğer besinlere erişiminiz varsa tavsiyemiz önceliği onlara vermeniz. Ancak elinizin altında sadece süt ürünleri varsa midenizdeki rahatsızlığı geçirmek için uygun miktarlarda kullanabilirsiniz.
Yumurta Beyazı
Yumurta beyazı, mide asidi ile ilişkili iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan glutamin amino asidini içerir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken haşlanmış yumurtanın sadece beyazının tüketilmesi gerektiğidir. Yumurta sarısının mide sorunlarına iyi gelmediği düşünülmektedir.


KAYNAK: https://www.sabah.com.tr/galeri/saglik/maden-suyunun-inanilmaz-faydalari

Yorumlar

MERHABA

YOUTUBE KANALIMI ZİYARET EDEREK FAYDALI MUHTEŞEM SAĞLIK VİDEOLARIMI İZLEYEBİLİRSİNİZ VE KANALIMA ABONE OLABİLİRSİNİZ.

SOSYAL KAZANÇLA SİZDE KAZANABİLİRSİNİZ

Sosyal Kazanç ®, İnternetten Para Kazanma, Takipçi Arttırma,

Bu blogdaki popüler yayınlar

Göbek yağlarınızı hızla eriten 10 baharat

Ramazan'da bol su içmeyen sağlığından olur

Kekik suyu neye iyi gelir?